Αθήρι
Το Athiri είναι μια αρχαία λευκή ποικιλία σταφυλιών με ισχυρή παρουσία γύρω από το Αιγαίο Θάλασσα. Στην Κρήτη, Μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικό ξηρό λευκό κρασί με το Athiri. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε Cyclades και Dodekanese νησιά καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου έχει κερδίσει δημοτικότητα και αξία.
Ασύρτικο
Το Assyrtiko είναι ένα από τα μεγαλύτερα λευκά σταφύλια στη Μεσόγειο. Ήρθε αρχικά από τη Σαντορίνη και έχει μια διακεκριμένη υφή, τραγανή οξύτητα και ορυκτά και μπορεί να γηράσσει σε δρυς ή αέρα που ξηραίνεται στον ήλιο για να δώσει νόστιμα γλυκά κρασιά.
Βηλάνα
Η Βηλάνα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών του νησιού. Η γεύση Vilana είναι σαν να δοκιμάζετε την ψυχή της Κρήτης. Αυτό το λευκό κρασί είναι ξηρό και φρέσκο και μερικοί φιλόδοξοι παραγωγοί κρασιού απελευθερώνουν επίσης μικρές ποσότητες φιαλιδίου Premioum Oak Aged Bottle
Βιδιανό
Είναι λευκή ποικιλία αμπέλου που προέρχεται από την Κρήτη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών λευκών, μερικές φορές παλαιωμένο σε δρυς. Το Vidiano έχει εισαχθεί στην εμπορική παραγωγή την τελευταία δεκαετία. Οι παραγωγοί συμφωνούν σε ένα τεράστιο δυναμικό ποιότητας, άρα ουσιαστικά αυτό είναι η ιστορία στα σκαριά. Τα κρασιά από το Βιδιανό κλίνουν περισσότερο προς ένα στυλ υφής, παρά να εκραγεί αρωματικά.
Θραψαθήρι
Το Thrapsathiri είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο και συναρπαστικά λευκά σταφύλια του νησιού. Είναι ανθεκτικό στον ζεστό καιρό, ωστόσο ανταποκρίνεται άσχημα στις υψηλές αποδόσεις, έτσι yπρέπει να είστε προσεκτικοί για να παράγετε συγκεντρωμένα φρούτα.
Κοτσιφάλι
Κοτσιφάλι είναι ένα από τα ο πλέον διάσημος κόκκινα αμπέλια Κρήτης. Τστεγνώνει κόκκινο κρασιά που παράγονται από το Kotsifali είναι απλά η καρδιά του νησιού από τότε Τα κόκκινα σταφύλια είναι πολύ πιο σημαντικά για το νησί από τους λευκούς.
Λιάτικο
Το Liatiko Grape έχει το δικό του στυλ και είναι εντελώς νόστιμο. Αυτή η ποικιλία κόκκινου σταφυλιού μπορεί να παράγει πολύ ωραία ξηρά κόκκινα κρασιά, ωστόσο βράζει όταν δημιουργείτε γλυκές εκδόσεις. Τα κρασιά επιδόρπιο Liatiko είναι κατασκευασμένα από αποξηραμένα σταφύλια σε ήλιο σε αντίθεση με οχυρωμένα γλυκά κρασιά, που παράγονται από την προσθήκη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης.
Μανδηλάρι
Το Mandilari είναι μια αρχαία κρητική ποικιλία. Μας δίνει κρασιά με ζωντανό κόκκινο χρώμα, φρέσκια φρουτώδης μύτη με σκληρές τανίνες, άγρια γεύση και υψηλή οξύτητα. Συνήθως αναμιγνύεται με πιο μαλακά και στρογγυλά κρασιά όπως το Kotsifali και το Liatiko.
Πλύτο
Η Ελλάδα έχει πολλές τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, ωστόσο πολλοί από αυτούς σχεδόν εξαφανίστηκαν ή απειλούνται με εξαφάνιση. Το Cretan Plyto είναι μια ποικιλία που κυριολεκτικά άρπαξε μακριά από τα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Μερλότ
Ο Merlot εμφανίστηκε στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο με το Cabernet Sauvignon και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιών παρόμοια με τα κρασιά του Bordeaux. Η πρώτη ποικιλία Merlot εμφανίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα και έκτοτε κέρδισε την εμπιστοσύνη των παραγωγών και των καταναλωτών.
Σοβινιόν Μπλανκ
ΤΕισαγωγή του Sauvignon Blanc στους ελληνικούς αμπελώνες hΌπως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σύγχρονου προφίλ των ελληνικών λευκών κρασιών. Αν και η παρουσία του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το Chardonnay, Η ποικιλία Sauvignon Blanc ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ποικιλία και έχει διαμορφώσει το προφίλ γεύσης του σύγχρονου ελληνικού καταναλωτή κρασιού.
Σιραχ
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των καλλιεργητών και οινοποιών για αυτή την ποικιλία τα τελευταία χρόνια. Πολλοί εμπειρογνώμονες κρασιού ισχυρίζονται ότι ταιριάζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη διεθνή ποικιλία στους ελληνικούς αμπελώνες. Η Syrah δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, βαθύ κόκκινο χρώμα με πολύπλοκα αρώματα και πυκνό βελούδινο σώμα. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών ενώ προσθέτει επίσης πολυπλοκότητα.