Αθήρι
Το Αθήρι είναι μια αρχαία λευκή ποικιλία του Αιγαίου, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την παραγωγή εξαιρετικών ξηρών λευκών κρασιών. Από τότε που οι ιδιότητές του αναγνωρίστηκαν από τους αμπελουργούς σε όλη την Ελλάδα, υπήρξε μια ουσιαστική και εξαιρετικά κομψή έκφραση του στυλ των λευκών κρασιών που παράγονται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Ασύρτικο
Το Ασύρτικο είναι ένα αριστοκρατικό λευκό σταφύλι, πιθανώς μερικές από τις μεγαλύτερες ποικιλίες που βρέθηκαν στη λεκάνη της Μεσογείου. Παράγει κυρίως ξηρούς λευκούς οίνους, μερικά από τα οποία παλαιώνονται σε δρυς. Ωστόσο, παρασκευάζεται μια σειρά από γλυκά κρασιά, από λιασμένα σταφύλια. Το Ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμές και ξηρές κλιματικές συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το υψηλό αλκοόλ σε τέλεια ισορροπία λόγω της τραγανής οξύτητάς του.
Βηλάνα
Η Βηλάνα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών του νησιού. Γευσιγνωσία Το Vilana δοκιμάζει το βασικό στυλ λευκού κρασιού αυτής της ιστορικής και φημισμένης περιοχής. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ξηρών φρέσκων λευκών, αλλά φιλόδοξοι παραγωγοί κυκλοφορούν επίσης μικρές ποσότητες εμφιαλώσεων υψηλής ποιότητας παλαιωμένης βελανιδιάς.
Βιδιανό
Είναι λευκή ποικιλία αμπέλου που προέρχεται από την Κρήτη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών λευκών, μερικές φορές παλαιωμένο σε δρυς. Το Vidiano έχει εισαχθεί στην εμπορική παραγωγή την τελευταία δεκαετία. Οι παραγωγοί συμφωνούν σε ένα τεράστιο δυναμικό ποιότητας, άρα ουσιαστικά αυτό είναι η ιστορία στα σκαριά. Τα κρασιά από το Βιδιανό κλίνουν περισσότερο προς ένα στυλ υφής, παρά να εκραγεί αρωματικά.
Θραψαθήρι
Το Θραψαθήρι είναι μια σημαντική ποικιλία της Κρήτης που αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα και συναρπαστικά λευκά σταφύλια του νησιού. Είναι ένα αμπέλι που ταιριάζει απόλυτα ακόμα και στα πιο ζεστά σημεία της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία. Ωστόσο, ανταποκρίνεται άσχημα στις υψηλές αποδόσεις, Έτσι, οι αμπελουργοί πρέπει να είναι συνετοί για να παράγουν συμπυκνωμένους καρπούς.
Κοτσιφάλι
Το Κοτσιφάλι είναι η κόκκινη ποικιλία αναφοράς των φημισμένων αμπελώνων της Κρήτης, καθορίζοντας το στυλ των ξηρών ερυθρών που βγαίνουν από μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του Αιγαίου. Επειδή τα κόκκινα σταφύλια είναι πολύ πιο σημαντικά στο νησί από τα λευκά, Το Κοτσιφάλι μπορεί να θεωρηθεί ως η πραγματική ψυχή της Κρήτης.
Λιάτικο
Το Λιάτικο είναι ο κατεξοχήν πρεσβευτής ενός πολύ ατομικού και συχνά κακώς κατανοητού στυλ, οι οποίες, Την ίδια στιγμή, είναι απολύτως νόστιμο. Είναι μια ποικιλία ερυθρού σταφυλιού που μπορεί να παράγει πολύ εκλεκτά ξηρά ερυθρά κρασιά αλλά φτάνει στο απόγειό της στις γλυκές εκδοχές. Ωστόσο, Οι περισσότερες ερυθρές ποικιλίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενισχυμένων γλυκών κρασιών, με την προσθήκη αλκοόλης κατά την αλκοολική ζύμωση. Σε έντονη αντίθεση, Τα γλυκά κρασιά Λιάτικο παρασκευάζονται από λιασμένα σταφύλια.
Μανδηλάρι
Το Μανδηλάρι είναι μια αρχαία γηγενής κρητική ποικιλία. Μας δίνει κρασιά με χαρακτηριστικό ζωηρό κόκκινο χρώμα, φρέσκια φρουτώδης μύτη με σκληρές τανίνες, αγριότητα στη γεύση και υψηλή οξύτητα. Συνήθως αναμιγνύεται με πιο μαλακά και στρογγυλά κρασιά όπως το Κοτσιφάλι και το Λιάτικο.
Πλύτο
Οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας ήταν πάντα ανεξάντλητες, σε κάποιο σημείο ή άλλο, πολλά από αυτά σχεδόν εξαφανίστηκαν ή απειλούνταν με εξαφάνιση. Το Κρητικό Πλύτο είναι μια τόσο αξιοσημείωτη περίπτωση ποικιλίας που κυριολεκτικά αρπάχτηκε από τα όρια της εξαφάνισης.
Μερλότ
Το Merlot εμφανίστηκε στην Ελλάδα την ίδια περίοδο με το Cabernet Sauvignon καθώς ήταν μια ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιών παρόμοιου στυλ με τα κρασιά του Μπορντό.. Η πρώτη ποικιλία Merlot εμφανίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα και έκτοτε κέρδισε την εμπιστοσύνη των παραγωγών και των καταναλωτών.
Σοβινιόν Μπλανκ
Η εισαγωγή του Sauvignon Blanc στους Ελληνικούς Αμπελώνες έπαιξε σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη του σύγχρονου προφίλ των ελληνικών λευκών κρασιών. Αν και η παρουσία του δεν είναι τόσο έντονη όσο αυτή του Chardonnay’s, η ποικιλία Sauvignon Blanc έχει αναμφισβήτητα την πιο επιδραστική στη διαμόρφωση των ουρανίσκων προτιμήσεων του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή κρασιού.
Σιραχ
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των καλλιεργητών και οινοποιών για αυτή την ποικιλία τα τελευταία χρόνια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ταιριάζει καλύτερα από κάθε άλλη διεθνή ποικιλία στους ελληνικούς αμπελώνες. Η ποικιλία Syrah δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, βαθύ κόκκινο χρώμα με πολύπλοκα αρώματα και πυκνό βελούδινο σώμα. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών δίνοντας επίσης πολυπλοκότητα.